Voorlopige aanslag: dit moet je er als ondernemer mee

Gepubliceerd op 27 januari 2023 om 15:45

Ben jij in 2021 begonnen met je bedrijf? Schrik niet als binnenkort je voorlopige aanslag inkomstenbelasting op de mat valt. In januari stuurt de Belastingdienst ondernemers de voorlopige aanslagen over 2023.

Begin je een bedrijf, dan betaal je je inkomstenbelasting de eerste jaren meestal pas achteraf. Maar heb je in 2022 voor het eerst aangifte inkomstenbelasting gedaan als ondernemer, dan kun je in januari 2023 een voorlopige aanslag verwachten voor de inkomstenbelasting van 2023.

Wat is een voorlopige aanslag?
Als je in 2022 aangifte inkomstenbelasting hebt gedaan als ondernemer, kan de Belastingdienst een inschatting maken van hoeveel je in 2023 gaat omzetten en hoeveel belasting je daarover moet betalen. Met de voorlopige aanslag betaal je de inkomstenbelasting en bijdrage Zorgverzekeringswet verspreid over het jaar. Het voordeel is dat je niet in één keer een groot bedrag hoeft te betalen.

Veel ondernemers schrikken als ze de voorlopige aanslag voor het eerst ontvangen. Vooral omdat de betalingstermijnen gelijk kunnen lopen met die van de definitieve aanslag over een eerder jaar. Dat is een tegenvaller als je er geen rekening mee hebt gehouden.

Wat moet je ermee?
De Belastingdienst schat op basis van je aangifte inkomstenbelasting 2022 hoeveel belasting je moet betalen in 2023. Als je meer of juist minder denkt te verdienen in 2023, kun je dit aan ons doorgeven. Zo voorkom je dat je volgend jaar een groot bedrag moet bij- of terugbetalen.

Geef het ook door als er andere dingen in je leven veranderen, zoals wanneer je gaat samenwonen of scheiden. Dit soort gebeurtenissen hebben invloed op je heffingskortingen en daardoor op hoeveel belasting je moet betalen. Je kunt je voorlopige aanslag inkomstenbelasting elk moment van het jaar wijzigen.

Wanneer moet je betalen?
Je kunt de aanslag in elf gelijke termijnen betalen. De eerste betaling moet uiterlijk 28 februari 2023 op de rekening van de Belastingdienst staan. Hiervoor kun je een automatische incasso instellen. Je kunt ook het hele bedrag in één keer betalen.

Geen voorlopige aanslag ontvangen?
Heb je geen voorlopige aanslag gekregen? Dan kun je die via ons (in overleg) aanvragen, zodat je alvast kunt beginnen met het betalen van de inkomstenbelasting en bijdrage Zorgverzekeringswet.

Belastingrente
Het lukt ook niet ieder jaar om de fiscale aangiften voor de vastgestelde deadlines in te dienen. Door het aanvragen en betalen van de voorlopige aanslagen verlaag je hiermee de eventuele belastingrente. Zowel een IB-ondernemer als een bv kunnen belastingrente betalen. Hieronder twee andere artikelen met betrekking tot de rente.
1. Belastingrente betalen bij inkomstenbelasting
2. Belastingrente betalen bij vennootschapsbelasting 


Bron: KVK