
De ABU en zijn leden ondersteunen volledig de bemiddeling van zzp’ers en bijbehorende dienstverlening. Het programma zzp-dienstverlening staat hierbij centraal. Margreet Drijvers, programmamanager van de ABU, licht dat toe.
Snippets
🏅 Keurmerk voor eerlijke en transparante zzp-bemiddeling
🧭 Intermediair als gids voor zzp’er én opdrachtgever
🤝 Meer vertrouwen en gelijk speelveld op de arbeidsmarkt
Nederland telt 1,8 miljoen zzp’ers, van wie het voor 1,3 miljoen het hoofdinkomen is, blijkt uit cijfers van het CBS. Veel ABU-leden en andere intermediairs zorgen al voor hun bemiddeling en bijbehorende dienstverlening. “De integratie van zzp-dienstverlening is voor ons daarom een logische stap. Dit is een veel gevraagde werkvorm om werk en mensen (flexibel) te verbinden. Tegelijkertijd spelen er veel uitdagingen voor deze werkenden en hun opdrachtgevers. Dat vraagt om nieuwe oplossingen,” zegt Margreet Drijvers, programmamanager van de ABU.
Deze nieuwe stap komt niet uit de lucht vallen. Naast de ABU bestond al zeven jaar een platform van intermediairs voor zzp: I-ZO (Intermediairs voor Zelfstandig Ondernemers). Dit platform wordt nu verder ontwikkeld. Het ABU-bestuur heeft in maart ingestemd met een programma voor de zzp-dienstverlening, inclusief een sectorbreed keurmerk dat in samenwerking met brancheverenigingen Bovib en NBBU en de Stichting Normering Arbeid wordt ontwikkeld.
Wat is goed werk?
Samen met leden heeft de ABU de afgelopen tijd een gezamenlijke visie gemaakt op zzp-dienstverlening. Hierdoor ontstaat een brede beweging van intermediairs die goed werk faciliteren. Drijvers: “Het gaat niet om de contractvorm van het werk, of het nu uitzenden, detacheren, payrollen of zzp-dienstverlening is. Het gaat erom dat onze leden met zorgvuldige invulling van hun allocatierol mens en werk bij elkaar brengen. Daarbij adviseren zij zzp’ers en opdrachtgevers ook over de best passende invulling van werk.”
Goed werk gaat vooral over eerlijke en duurzame arbeidsverhoudingen voor alle werkenden, of zij nu een vast of flexibel contract hebben of werken als zelfstandig professional. “Goed opdrachtgeverschap speelt een belangrijke rol. Als het gaat over goede zzp-dienstverlening is een belangrijk aandachtspunt dat een opdrachtgever en zzp’er allebei ondernemers zijn. Zij moeten dus wederzijds rekening houden met elkaars belangen. Daarnaast hebben intermediairs een belangrijke advies- en gidsfunctie. Voor zzp’ers bijvoorbeeld als het gaat over arbeidsongeschiktheid, de pensioenvoorziening of hun ontwikkeling als professional. Bij opdrachtgevers gaat het meer over de werkvorm die zij kiezen en bijvoorbeeld over correcte toepassing van actuele wet- en regelgeving,” stelt Drijvers.
Brede impact
De komst van een sectorbreed keurmerk is een belangrijke waarborg voor de kwaliteit en betrouwbaarheid van de dienstverlening. “Het zorgt voor eerlijke en transparante bemiddeling en inzet van zzp’ers en helpt bij het voorkomen van schijnzelfstandigheid. De samenwerking met Bovib, NBBU en de SNA is belangrijk voor de brede impact. Daardoor weet iedereen dat het werk goed geregeld is. Dat geldt voor zzp’ers en opdrachtgevers, maar bijvoorbeeld ook voor instanties zoals de Belastingdienst. Het keurmerk zorgt voor meer vertrouwen in elkaar en alle marktpartijen die hierbij betrokken zijn,” legt Drijvers uit.
Wordt het voor intermediairs die werken met het keurmerk straks ook gemakkelijker om op de krappe arbeidsmarkt zzp’ers te vinden voor opdrachtgevers? Drijvers: “Dat is niet per se het doel, maar dit kan wel een bijeffect zijn. Zzp’ers willen autonomie, maar ook dat alles rond hun werk goed geregeld is. Het keurmerk geeft daarin meer zekerheid.”
Toekomstbestendige arbeidsmarkt
Het keurmerk is bovendien een belangrijke stap om goed werk in al zijn vormen te ondersteunen. “Naast meer zekerheid en vertrouwen past een breed gedragen keurmerk bij de actuele wetgeving en draagt het bij aan een flexibele en toekomstbestendige arbeidsmarkt. Voor het verdienvermogen van onze economie en het oplossen van maatschappelijke vraagstukken is een goed werkende arbeidsmarkt cruciaal. Diversiteit van goed geregelde arbeidsrelaties draagt daaraan bij. De allocatieve functie van intermediairs is daarvoor essentieel.”
Belangenbehartiging
Voor de integratie van zzp-dienstverlening bij ABU-leden is de afgelopen tijd veel voorwerk verricht. Nu start de implementatie van de kwaliteitseisen. Vervolgens worden deze verder uitgewerkt, samen met de drie partners voor de sectorbrede aanpak. Daarnaast wordt de ABU als brancheorganisatie de komende jaren veel zichtbaarder voor de belangenbehartiging, collectieve voorzieningen en de politieke lobby voor zzp’ers. “We gaan ons inzetten voor passende wet- en regelgeving en maken ons hard voor een sociaal stelsel waarin het type arbeidscontract niet meer leidend is,” zegt Drijvers.
Belangrijke stap voor betere en eerlijker zzp-dienstverlening
De integratie van zzp-dienstverlening bij de ABU en zijn leden versterkt de kwaliteit van deze dienstverlening op de arbeidsmarkt, vooral met een breed gedragen keurmerk, verwacht Van Helden.
“Bij discussies over de arbeidsmarkt wordt te veel opgehangen aan contractvormen. Daardoor gaat het te weinig over waar het écht over moet gaan: zorgen dat werk voor iedereen goed en eerlijk geregeld is.”
Van Helden is drie jaar bestuurslid van de I-ZO en met Randstad Professional | Yacht lid van de ABU. “Met de integratie kunnen we een belangrijke rol spelen om de kwaliteit van de dienstverlening rond zzp’ers positief te beïnvloeden. Een eigen keurmerk voor zzp-dienstverlening maakt dat extra krachtig. Zo ontstaat een gelijk speelveld voor alle intermediairs met duidelijke kwaliteitseisen. Bovendien helpen we hiermee om misstanden en schijnzelfstandigheid te voorkomen.”
Modernisering arbeidsmarkt
Volgens Van Helden past deze koers bij een moderne arbeidsmarktvisie. “Het Nederlands arbeidsmarktbeleid en voorzieningenstelsel leunt nog te sterk op uitgangspunten uit de jaren ’70. Er wordt te veel opgehangen aan contractvormen, terwijl het juist minder belangrijk zou moeten zijn of werkenden een ‘vast’ of flexibel contract hebben of ervoor kiezen om zelfstandig professional te zijn. Het moet vooral gaan om het creëren van goed werk voor alle werkenden. De ABU zet daar goed op in en dat is hard nodig voor de hele arbeidsmarkt.”
De oude focus op contractvormen zorgt voor grote verschillen tussen werkenden. “Werk is nu overgeorganiseerd voor werknemers en onder-georganiseerd voor zzp’ers. De vrijheid om zelf te kiezen voor ‘arbeidsvoorwaarden en zekerheid’ is beperkt tot nihil. Terwijl werkenden tegenwoordig veel mondiger zijn en goed weten wat ze willen. Daar zou beter naar geluisterd moeten worden.”
Volgens Van Helden moet de discussie gaan over goed geregeld werk en de services die daarbij horen, zoals verzekeringen, vitaliteit, werktijden, pensioen en administratie. “Welke zekerheid, collectiviteit en solidariteit horen daarbij? Daar zou de discussie meer over moeten gaan om te komen tot modern arbeidsmarktbeleid. Daar is iedereen bij gebaat.”
Bron: ZiPconomy