Bedrijfsmiddelen leasen of kopen, maak de juiste keuze

Gepubliceerd op 29 maart 2024 om 09:00

Voor je onderneming heb je bedrijfsmiddelen nodig. Een auto, machine of kopieerapparaat bijvoorbeeld. Je kunt deze kopen of leasen. Waar je voor kiest, hangt af van het soort bedrijfsmiddel, je financiële situatie en de aanschafprijs.

Bedrijfsmiddelen zijn producten die je gebruikt in je bedrijf en die niet bedoeld zijn voor de verkoop. Voordat je kiest voor kopen of leasen van bedrijfsmiddelen, heb je financieel inzicht nodig in je bedrijf. Ook duurzaamheid kan een rol spelen bij je keuze.

Leasen
Met leasing financier je bedrijfsmiddelen via een leasemaatschappij. Je betaalt een maandelijks bedrag voor het gebruik. Je kunt bijna alles leasen wat rijdt, rolt of een serienummer heeft. Denk aan een bestelauto, kopieerapparaat, machines, het koffieapparaat, IT-apparatuur, kassasystemen, LED-verlichting en kantoormeubilair. En ook de inventaris van je winkel, sportschool of magazijn en vaste of mobiele telecomapparatuur. De leasevorm die je kiest, zoals financial lease of operational lease, bepaalt of je eigenaar van het bedrijfsmiddel bent. Leasen kan voordeliger zijn dan rente betalen over een zakelijke lening.

Kopen
Als je een bedrijfsmiddel koopt, is het je eigendom. Ook het bedrijfsrisico als er iets mee gebeurt komt dan voor je rekening. Je regelt zelf de financiering, het onderhoud, schadeherstel en verzekeringen. Je zit niet vast aan een maandelijks huurbedrag of een contract.

Huurkoop
Huurkoop is ook een vorm van kopen. Bij huurkoop koop je een bedrijfsmiddel niet in een keer, maar in termijnen. Het huurkoopcontract maakt je economisch eigenaar en na het betalen van de laatste termijn is het bedrijfsmiddel van jou.

Bedrijfsmiddelen duurzaam inzetten
Je bedrijfsmiddelen duurzaam inzetten, levert je vaak financieel voordeel op. Want je bespaart op aanschafkosten, energie en onderhoud. Kiezen voor duurzaam kan op verschillende manieren.

Delen en lenen
Spreek met andere ondernemers af dat je elkaars bedrijfsmiddelen deelt. Of leen gratis van elkaar als je iets nodig hebt. Je kunt ook samen investeren in bijvoorbeeld een heftruck of oplegger. Leg de afspraken vast in een contract, of in ieder geval per e-mail. Hiermee voorkom je problemen.

Huren
Je huurt een bedrijfsmiddel zo lang als je het nodig hebt. Bijvoorbeeld een hoogwerker die je twee weken gebruikt. Als je zo’n bedrijfsmiddel maar af en toe gebruikt is dit al snel goedkoper dan leasen of kopen.

Tweedehands
Je kunt als goedkopere en duurzame optie ook gebruikte bedrijfsmiddelen kopen of leasen in plaats van nieuwe.

Financieel inzicht
Breng voordat je de keuze maakt voor het kopen of leasen van een bedrijfsmiddel de financiële gevolgen in beeld.

1. Heb je nu binnen je onderneming geld beschikbaar voor de koop? Ga dan na of je ook na de aankoop voldoende werkkapitaal overhoudt. Bij aankoop met eigen middelen kun je de gebruiks-, onderhouds- en afschrijvingskosten aftrekken van de winst. Het bedrijfsmiddel komt op je balans te staan.

2. Bij de financiering van een gekocht bedrijfsmiddel financiert de bank tot een bepaald percentage van de koopprijs. Voor het restant moet je een andere financieringsbron zoeken. De financier vraagt ook vaak een zekerheid voor het bedrag van de lening. Bijvoorbeeld verpanding of een persoonlijke borgstelling van jou als ondernemer. Een bank rekent in vergelijking met een leasemaatschappij vaak met een lager rentetarief. Bij een gefinancierde aankoop kun je de gebruiks-, onderhouds-, afschrijvings- en rentekosten aftrekken van de winst. Het bedrijfsmiddel en de lening komen op de balans te staan. Dat heeft gevolgen voor je solvabiliteit. Je kunt daardoor in de toekomst misschien minder lenen.

3. Bij lease ga je voor een langere periode een maandelijkse financiële verplichting aan. Afhankelijk van de leasevorm is een deel van het leasebedrag aftrekbaar van de winst. Alleen bij financial lease komt het bedrijfsmiddel als bezit op je balans te staan. De lease-verplichting neem je op als schuld. Dat heeft net als bij de financiering gevolgen voor je solvabiliteit.
Bij operational lease neem je de lease-verplichting op in de toelichting op de balans.

Keuze maken
Je kent je situatie, wensen en eisen en hebt alles doorgerekend voor de aanschaf van het bedrijfsmiddel dat je nodig hebt. Kies je voor kopen of financieren, kijk dan naar minstens drie verschillende aanbieders. Lease je liever, onderzoek dan welke vorm van leasing het beste bij je bedrijf en het bedrijfsmiddel past. Vraag tenminste drie offertes aan om te kunnen vergelijken. Voor duurzame oplossingen zoals samen kopen, lenen of huren neem je contact op met andere ondernemers in je netwerk.


Bron: KVK