Kasstelsel

Lever je voornamelijk goederen of diensten aan particulieren? Dan bereken je de btw in je aangifte op basis van jouw kas- en bankadministratie.

Lees meer »

Factuurstelsel

Lever je goederen en diensten aan ondernemers, of aan rechtspersonen die geen ondernemer zijn, zoals het geval kan zijn bij verenigingen of stichtingen? Dan ben je verplicht een factuur te versturen. Je past het factuurstelsel toe bij het berekenen van de btw die je aan de Belastingdienst moet betalen.

Lees meer »

Het vof-contract, maak goede afspraken

Je start een bedrijf met de rechtsvorm vennootschap onder firma (vof). Een vof richt je altijd met twee of meer mensen op, de vennoten. In de wet staan weinig regels voor vof’s. Maak daarom zelf goede afspraken en zet ze in een vennootschapscontract (vof-contract). Vooral over aansprakelijkheid en andere risico’s. Met deze tien belangrijke onderwerpen voor je vof-contract voorkom je gedoe achteraf.

Lees meer »

Brede weerstand tegen wetsvoorstel ‘Aanpak schijnzelfstandigheid’

Het wetsvoorstel ‘Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden’ houdt de gemoederen flink bezig. Het idee erachter is om duidelijkheid te scheppen over wanneer iemand als zelfstandige of als werknemer wordt beschouwd. De reacties zijn voornamelijk negatief; het kan toch niet anders dan dat dit leidt tot aanpassing van het wetsvoorstel!

Lees meer »

iDEAL wordt Wero dankzij overname

iDEAL is één van de bekendste betaalsystemen in Nederland en komt ook van Nederlandse bodem. Het systeem wordt ook door veel ondernemers gebruikt. Met name in webshops maar ook steeds meer ondernemers maken gebruik van een iDEAL betaallink onder de factuur. iDEAL is, samen met nog een aantal andere payment initiatieven, onlangs overgenomen door een groep Europese banken genaamd European Payment Initiative (EPI). iDEAL zal straks leidend worden in Europa. De naam iDEAL komt hiermee te verdwijnen en zal binnen Europa Wero gaan heten vanaf 2025.

Lees meer »